Gezi

Gezi Güncesi 2: Tirilye

Yazar: admin

Yeşil Bursa ‘ya farklı yerlerden gezmek için geliyorsanız, şöyle İzmir yolundan teğet geçip şehir dışına çıkmanız gerkiyor. Zira Bursa ‘ya yeşil diyebilmek için Orhan Pamuk’un bile kalbini kıran ‘yüzyılın’ en berbat projesi Toki konutlarını, sıfır yeşillikli lüks bilmemnekentlerini ve şehrin göbeğindeki sanayi sitelerini görmemek lazım gelir.

Tirilye

Trilye Çarşısı

Bursa’yı Bursa yapan ister inanın ister inanmayın civar güzellikleridir. Ben de benim favorim olan kısımdan başlayayım dedim: Trilye. Mudanya’dan biraz ileride ve Allah’tan ulaşımı biraz daha zor olan yer, hem tarihi hem de doğal tabiatını korumakta henüz. Trilye’ye varmadan Kumyaka’ya da uğrayıp birkaç tarihi mekan ve limanı gezebilirsiniz.

Trilye’yi gezmek için alt kısımdan başlamanızı tavsiye ediyorum. Tarihi Trilye çarşısı, her ne kadar içerisinde 1 milyoncu ürünleri satılsa da görmeniz gereken yerlerden biri.

Tirilye

Biz araştırmadan gittiğimiz halde çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum çünkü alışveriş esnasında çok güzel insanlarla tanıştık. Onlardan biri de Recep Amca’ydı. Recep Amca, dünyanın en küçük tabanlı 3 katlı evinde sebze meyve satmaktaydı. Bizi görünce Trilye’nin tarihini kısaca anlattı bize. Trilye, tri ve ilye yani eskiden oraya yerleşen 3 papazdan almış adını. Oradaki Rumların akibetini de uzun uzun anlattıktan sonra bizi kendine yakın görmüş olacak ki kendi içini de açtı biraz. O gün O’nun fotoğrafını çekmediğimiz için çok üzgünüm çünkü sonra gittiğimizde göremedik kendisini.

Trilye

Taş Mektep

Tarihi çarşıların az ilerisinde deniz var. Burada balıkçılar var ancak açsanız farklı yerler daha hoşuna gidebilir. Sahilin az ilerisinde solda yukarıya giden bir yol var. Orayı tercih edebilirsiniz. Yukarıda Çamlı Kahve adında tarihi bir mekan var. Ancak haftasonları ve yaz aylarında yer bulmak epey sıkıntılı olabiliyor. İsterseniz ilerideki Bağ Evi restoranda da balık ve kahvaltı bulunuyor. İnerken Küçük kiliseler ve Taş Mektep’i görmelisiniz. Taş Mektep’te okuyan ünlülerden biri de Kıbrıs Eski Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios imiş.

Trilye

 

Tanıştığımız diğer bir abi ise Trilye’deki yüz yıllık binalardan bahsetti biraz. Eskiden bir katında hayvanların kaldığı, bir katında ipekböcekçiliğinin yapıldığı, en üst katında da insanların oturduğu bazı evler hala sapasağlam.

Ayrıca evlerin çiçekli duvarları, oradan oraya koşan bir sürü kedi ve köpekle  dik taş yollardan yürümek çok mutluluk verici. Giderken zeytin ve zeytinyağı almamak da olmaz tabi.

Yazar Hakkında

admin

Yorum Yaz